Het Wilde Oog

Het Wilde Oog is in 2000 opgericht door Hans Lemmerman en Inge van Run. Beide volgden de Theaterschool Amsterdam. Het Wilde Oog geeft invulling aan de visuele kracht van de laatste authentieke klederdrachtdraagsters in Nederland door hen te ‘scratchen’ met kunst, architectuur en vormgeving. Met Corrie, Hendrikje en Wijmpje Koelewijn heeft Het Wilde Oog een 17 jarige foto- en filmverbintenis opgebouwd. Endurance Art. Dankzij deze Spakenburgse Diva’s wordt de kunstgeschiedenis vanuit een nieuw perspectief getoond: Kijk Wild & Denk Lenig.

Eerdere tentoonstellingen vonden plaats op de meest uiteenlopende locaties: Van Zorgcentrum De Haven in Spakenburg tot Boymans van Beuningen in Rotterdam en de Nederlandse Ambassade in Japan. Werk van Het Wilde Oog is aangekocht door diverse culturele instellingen en bedrijfscollecties.

Hans Lemmerman & Inge van Run

Hun bijdrage aan Kunst en Varen
Hendrikje Kuis

Hoewel de streekdracht bijna uit ons straatbeeld is verdwenen, wonen in Bunschoten-Spakenburg nog steeds 115 vrouwen die zich dagelijks in streekdracht hullen. Drie van hen, Hendrikje, Corrie en Wijmpje, staan al zeventien jaar model voor Het Wilde Oog, gevormd door kunstenaars Hans Lemmerman en Inge van Run. Door de vrouwen te fotograferen in een omgeving van hedendaagse kunst en architectuur, wordt traditie en folklore tot kunst.
Hoewel de foto’s de aandacht op de traditionele dracht vestigen, roepen zij ook controverse op: Op deze foto is een kraplap verrijkt met glas door kunstenares Maria Roosen. Hendrikje heeft het lef de kraplap te dragen. Zij tast een Heilig Huisje aan én verrijkt hiermee (het imago) van de klederdracht. In de regie van Het Wilde Oog worden meerdere tegenstellingen verenigd, zoals te zien op deze foto.

Foto Het Wilde Oog (op de route): Frank Auperlé

www.hetwildeoog.nl