Margriet Eyken

Margriet Eyken is opgeleid aan de Nieuwe Academie te Utrecht en volgende daarnaast diverse beeldende masterclasses. Daarnaast is ze vijftien jaar werkzaam geweest als zelfstandig grafisch vormgeefster. Sinds 2003 werkt ze als beeldend kunstenaar in Amersfoort. Haar ruimtelijke werk in diverse materialen zoals klei, gips en papier heeft mens, verstilling en verbinding als centraal thema.

Ze verbeeldt haar thema’s in grote figuratieve beelden en installaties, reliëfs en meer gestileerde werken in maskerachtige vormen.

Het werk van Margriet was onder meer te zien in galerieën in Delft, Apeldoorn en Tilburg en tijdens kunstmanifestaties als Staalkaart en Vreemde Gasten in Amersfoort. In 2013 kreeg zij opdracht van de gemeente Amersfoort om een beeld van koning Willem Alexander te maken voor de Raadszaal. Het werk werd in april 2014 onthuld.

Haar bijdrage aan Kunst en Varen
DERDE OOG 2017

DERDE OOG vestigt onze aandacht op cultuur en religie en op de invloed die deze op onze samenleving hebben. Vooral de uitersten intrigeren Margriet Eyken: geloof en bijgeloof, maar ook liefdevolle spiritualiteit versus vernauwing en verstarring. Geloof kan leiden tot verlichting en verruiming, maar ook tot beperking en kokervisie.

Het derde oog – in India aangegeven met een rode punt tussen de wenkbrauwen – symboliseert voor haar de ziel van de mens. Het ene oog is open, het andere gesloten. Kijken we vanuit onze ziel, ons hart en voelen we verruiming? Of houden we met gesloten ogen angstvallig vast aan onze Heilige Huisjes?

www.margrieteyken.nl