Peter van Tilburg

Peter van Tilburg maakt beelden en ruimtelijke vormen van metaal, maar ook grafiek en schilderijen. Na een jaar Academie Artibus in Utrecht (1966) is hij overgestapt naar de Universiteit van Amsterdam om Culturele Antropologie te gaan studeren. Gedurende die tijd heeft hij op diverse ateliers het portretteren en aquarelleren verbeterd. Ook daarna heeft hij een groot aantal cursussen gevolgd in beeldenhouwen, modeltekenen, grafische technieken en schilderen. Van Tilburg is lid van Landelijk Kunstenaarsgenootschap De Ploegh, en de Vereniging van Kempische Schrijvers (en Kunstenaars).

Er staan verscheidene beelden van hem in de openbare ruimte, zoals bij de Universiteit van Tilburg, in Hilvarenbeek, Abcoude, Geersdijk (Zeeland), en Babberich (Gelderland). Maar ook bij bedrijven en in particuliere tuinen. Van Tilburg neemt jaarlijks aan veel tentoonstellingen deel. Dit jaar onder andere in de beeldentuin van kunstenaar Leonard Wübbena in Funnix (Duitsland). Vorig jaar in het Gemeentehuis van Terneuzen en in 2015 in Beeldentuin Beukenhof (België) en in de Keukenhof.

Zijn bijdrage aan Kunst en Varen
De Engel die faalde | 2014

Als bode van God en overvloedige hemelgeest betonen engelen eer aan de schepping. Deze engel maakte evenwel een verkeerde inschatting met een noodlottige landing als gevolg, en zij verschoot hierdoor uit schaamte van kleur.

De engel staat symbool voor het potentieel goede in de mens. Wij zouden haar als voorbeeld kunnen nemen om te proberen de wereld te verbeteren, of tenminste fatsoenlijk te onderhouden. In de praktijk brengen weinigen daar iets van terecht. Het vasthouden aan onwrikbare meningen, rituelen en principes, de Heilige Huisjes, krijgt vaak de overhand op compassie voor het geheel. De schaamte van de engel duidt op besef hierover en op ten minste enige beschaving.

www.petervantilburg.nl