Als je een watersport beoefent dan is het zaak om je lichaam op temperatuur te houden. Wetsuits zijn hier uitermate geschikt voor. Er zijn verschillende soorten wetsuits te koop. Maar welke is nu het beste voor jou? Waar moet je op letten als je een wetsuit gaat kopen? Welke dikte is geschikt? Allemaal vragen waar we gaan proberen een antwoord op te geven. Wetsuits zijn te koop als fullsuit, een lang pak en als shorty, een korte wetsuit. Je kunt ook een wetsuit kopen met lange mouwen en korte beenpijpen. Al deze pakken worden gemaakt van neopreen in verschillende diktes. Het moment waarop jij je wetsuit het meest gebruikt is dan ook van belang voor de keuze van de dikte van jouw wetsuit. Wanneer je vooral in de zomer watersport beoefent dan heb je genoeg aan een korte wetsuit van 2 tot 2,5 mm dikte.

De werking van wetsuits

Wetsuits beschermen je lichaam tegen de kou, zijn gemaakt van neopreen en het pak hoort strak om je lichaam te zitten. Er komt een flinterdun laagje water tussen jouw lichaam en het pak. Jouw lichaam zorgt ervoor dat dit water opwarmt en het neopreen zorgt ervoor dat het water niet afkoelt. Hoe dikker het neopreen van je wetsuit, hoe beter de isolatie is. Je wetsuit moet dus zo strak mogelijk om je lichaam zitten en gemaakt zijn van dikker neopreen als je op koude dagen ook watersport wilt beoefenen. Wanneer een wetsuit niet strak genoeg om je lichaam zit spoelt het water steeds weg. Dan komt er dus elke keer weer een nieuwe laag water tussen jouw lichaam en de wetsuit. Daarmee koel je veel te snel af.

Het watersport seizoen wordt steeds langer

Het lijkt erop dat het watersport seizoen steeds langer wordt. Watersporters beoefenen hun sport bijna het hele jaar door. Zeker als het kouder wordt is het zaak dat je lichaam goed warm blijft. Zoals hierboven al is gezegd; een wetsuit hoort strak om je lichaam te zitten. In de zomer is het voldoende als wetsuits zijn gemaakt van 2 tot 2,5 mm neopreen. In de winter heb je zeker een wetsuit nodig met een neopreen dikte van 5 tot 6 mm. De wetsuits zijn rond de borst het dikste en bij de armen meestal het dunst. Daarmee krijg je namelijk meer bewegingsvrijheid.

Wat kun je nog meer aanschaffen om warm te blijven?

Als je een sport beoefent dan wil je dat ook blijven doen op koude dagen. Je kunt dan ook wetsuits aanschaffen waarin een thermovoering aan de binnenkant is aangebracht. Dat is wat duurder, maar zorgt ook voor extra warmte. Bovendien drogen wetsuits met thermovoering sneller. Zorg er ook voor dat je geen koude handen en voeten krijgt. Dat kun je doen door het dragen van neopreen handschoenen en sokken of schoenen van neopreen. Je kunt ook een neopreen cap of hood dragen. Met al deze kledingstukken ben jij goed beschermd tegen de kou en kun je het koude water trotseren om jouw sport te beoefenen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *